SZÁNJON A KORÁBBINÁL TÖBB IDŐT ÉS FIGYELMET AZ IPARŰZÉSI ADÓ BENYÚJTÁSÁRA!

Miért van az eddigieknél nagyobb odafigyelésre szükség az iparűzési adó májusi bevallásánál?

Bevallás

Az iparűzési adó bevallást a NAV felé kell leadni a 22HIPAK nyomtatványon, de fizetni az önkormányzatoknak kell. A bevallás sokkal bonyolultabb lett: főlapot és alnyomtatványokat kell kitölteni, attól függően, hogy hány önkormányzatot érint a bevallás.

A felező megszűnése

Mivel a „felező” 2023-ban megszűnt, 2022-ben van utoljára mód a kisvállalkozások számára, hogy éljenek annak lehetőségével, ami azt jelenti, hogy maximum 1% a fizetendő iparűzési adó az arra jogosultak számára.

80%-os adóalap

Szintén utoljára választható 2022-ben a 8 millió forintos árbevételig a 80%-os adóalap után fizetendő adó (ha határidőben beadjuk a bevallást)

Régi katások

zoknak a volt katásoknak, akik az iparűzési adóban is katások voltak augusztus 31-ig és utána átalányadósok lettek, ők választhatják azt a lehetőséget, hogy átalányadósként adják be a 22HIPAK nyomtatványt. Aki már működő vállalkozó volt 2022-ben, annak a 2022. évre vonatkozó iparűzési adóbevallásban kell jelölnie, hogy 2023-ra az egyszerűsített iparűzési adót választja. A bevallás beadási határideje 2023. május 31.

Induló vállalkozók

Aki 2023-ban indul vállalkozóként, neki az első iparűzési adóbevallásban kell jelölnie, hogy a 2023-as évre az egyszerűsített iparűzési adót választja. Ennek a bevallásnak a beadási határideje 2024. május 31.

Melyik önkormányzat?

Az a vállalkozó, aki már működik és van székhelye, de egy másik önkormányzat területén létesít székhelyet vagy telephelyet, annak változásbejelentési nyomtatványt kell beadnia. Ha a kisvállalkozónak van székhelye és telephelye is és az egyszerűsített iparűzési adót választja, akkor mindkét helyen e szerint az adózás szerint kell teljesítenie az iparűzési adó fizetési kötelezettségét.

Biztos, hogy tisztában van minden apró részlettel és változással? Előfordulhat, hogy szüksége lehet a segítségünkre?

HIPA 2022-2023 című különszámunk, nemcsak tematikus kiadvány, hanem adózási segédlet és bevallási útmutató is kommentált képernyőképekkel, példaként feltüntetett bevallás-tervezetekkel.

KÉREM A KÜLÖNSZÁMOT
Iparűzési adó változások

Állítsa össze és nyújtsa be 2022-es iparűzési adó bevallását úgy, hogy nem kell tartania egy esetleges ellenőrzés során feltárható szabálytalanságoktól és hibáktól! Tegye biztonságosan olcsóbbá vállalkozása adminisztratív kötelezettségeit!

Olvasson világos, közérthető magyarázatokat és kapjon választ a legfontosabb kérdésekre HIPA 2022-2023 című kiadványunkban!

Adózási segédletünkben és bevallási útmutatónkban végig vezetjük az iparűzési adóbevallás egész folyamatán. Ne feledje: a határidő május 31!

LETÖLTÉS

40

OLDALON

25

KÉPERNYŐFOTÓ

30

TÉMAKÖR

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description

Szilágyi Anita

Könyvelő, vezető adótanácsadó, közgazdász

Főbb szakterületei a kisvállalkozások adózása, különös tekintettel a kata- és átalányadózás lehetőségeire, szabályaira. A kis- és középvállalkozások üzleti patrónusaként a szakmaiság mellett a praktikum és érthetőség oldaláról is igyekszik megközelíteni a kisvállalkozói adózás kérdéseit és megoldásait.

  Fülöp Olga

  a Számpatikus, "az online bizniszek adózási szakértője"

  A Menedzser Praxis vendégszakértőjeként segít a kisvállalkozásoknak megtalálni a legjobb és legelőnyösebb adózási lehetőségeket, megoldásokat. Kiemelt figyelemmel kíséri a kisvállalkozások világának kezdő vállalkozók által leginkább fontosnak tartott kérdéseit a vállalkozások indításával összefüggő feladatoktól a működő vállalkozások előtt álló kihívásokig.

   LETÖLTÉS

   Töltse le díjmentesen HIPA 2022-2023 című, 40 oldalas PDF összefoglalónkat, a május 31-éig esedékes adóbevallásához nélkülözhetetlen segédletet és útmutatót!


   Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.

   RÓLUNK MONDTÁK

   KÜLDJE TOVÁBB!

   Érdekes lehet másnak is díjmentes szakmai összefoglalónk? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!