SZÁNJON A KORÁBBINÁL TÖBB IDŐT ÉS FIGYELMET AZ IPARŰZÉSI ADÓ BENYÚJTÁSÁRA!

Miért van az eddigieknél nagyobb odafigyelésre szükség az iparűzési adó májusi bevallásánál?

Bevallás

Az iparűzési adó bevallást a NAV felé kell leadni a 2023HIPAK nyomtatványon, de fizetni az önkormányzatoknak kell. A bevallás sokkal bonyolultabb lett: főlapot és alnyomtatványokat kell kitölteni, attól függően, hogy hány önkormányzatot érint a bevallás.

A felező megszűnése

Mivel a „felező” 2023-ban megszűnt, ami azt jelentette, hogy maximum 1% volt a fizetendő iparűzési adó az arra jogosultak számára (kkv). A bevallást a NAV felé kell leadni a 23HIPAK nyomtatványon, ÁNYK-n keresztül, nincs lehetőség más felületen kitölteni. Fizetni az önkormányzatoknak kell.

80%-os adóalap

2023-ban már nem választható a 8 millió forintos árbevételig a 80%-os adóalap után fizetendő adó.

Szünetelés

2024-ben jelentős változás történt a szünetelésnél is az iparűzési adóban. Csak az az egyéni vállalkozó számít szünetelőnek, akinek a szünetelés napja meghaladja a 180 napot. Azaz figyelni kell, hogy mikor jár le a 180 nap és utána záróbevallást kell beadni. Csak ezután kerül arányosításra a fizetendő iparűzési adó.

Induló vállalkozók

Aki 2023-ban indul vállalkozóként, neki az első iparűzési adóbevallásban kell jelölnie, hogy a 2023-as évre az egyszerűsített iparűzési adót választja. Ennek a bevallásnak a beadási határideje 2024. május 31.

Új katások

Azok az új katások, akik 2023-ban indultak vállalkozóként, nekik 2024. május 31-éig le kell adni a 23HIPAK bevallást, amiben választani tudják a 2023-as és a 2024-es évre az egyszerűsített (sávos) iparűzési adót. Nekik 2024. május 31-éig kell megfizetniük a 2023-ra és 2024-re vonatkozó iparűzési adót (egyet utólag, egyet előre).

Biztos, hogy tisztában van minden apró részlettel és változással? Előfordulhat, hogy szüksége lehet a segítségünkre?!

HIPA 2023-2024 című különszámunk, nemcsak tematikus kiadvány, hanem adózási segédlet és bevallási útmutató is kommentált képernyőképekkel, példaként feltüntetett bevallás-tervezetekkel.

KÉREM AZ ÚTMUTATÓT
Iparűzési adó segédlet

Állítsa össze és nyújtsa be 2023-as iparűzési adó bevallását úgy, hogy nem kell tartania egy esetleges ellenőrzés során feltárható szabálytalanságoktól és hibáktól! Tegye biztonságosan olcsóbbá vállalkozása adminisztratív kötelezettségeit!

Olvasson világos, közérthető magyarázatokat és kapjon választ a legfontosabb kérdésekre HIPA 2023-2024 című kiadványunkban!

Adózási segédletünkben és bevallási útmutatónkban végig vezetjük az iparűzési adóbevallás egész folyamatán. Ne feledje: a határidő május 31!

LETÖLTÖM AZ ÚTMUTATÓT

55

OLDALON

40

KÉPERNYŐFOTÓ

7

VIDEÓ

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description

Szilágyi Anita

Könyvelő, vezető adótanácsadó, közgazdász

Főbb szakterületei a kisvállalkozások adózása, különös tekintettel a kata- és átalányadózás lehetőségeire, szabályaira. A kis- és középvállalkozások üzleti patrónusaként a szakmaiság mellett a praktikum és érthetőség oldaláról is igyekszik megközelíteni a kisvállalkozói adózás kérdéseit és megoldásait.

  Fülöp Olga

  mérlegképes könyvelő, "az online bizniszek szakértője"

  A Menedzser Praxis vendégszakértőjeként segít a kisvállalkozásoknak megtalálni a legjobb és legelőnyösebb adózási lehetőségeket, megoldásokat. Kiemelt figyelemmel kíséri a kisvállalkozások világának kezdő vállalkozók által leginkább fontosnak tartott kérdéseit a vállalkozások indításával összefüggő feladatoktól a működő vállalkozások előtt álló kihívásokig.

   LETÖLTÉS

   Töltse le díjmentesen HIPA 2023-2024 című, 55 oldalas PDF összefoglalónkat, a május 31-éig esedékes adóbevallásához nélkülözhetetlen segédletet és útmutatót!


   Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.
   Szeretnék Adópraxis heti hírlevelet is kapni   RÓLUNK MONDTÁK

   KÜLDJE TOVÁBB!

   Érdekes lehet másnak is díjmentes szakmai összefoglalónk? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!